Az elmúlt néhány évben az SGLT2-gátlókkal (elsősorban a dapagliflozinnal és az empagliflozinnal) végzett klinikai vizsgálatok lenyűgöző eredménnyel zárultak. Szignifikáns mértékben csökkentették az összes, valamint a szív- és érrendszeri (CV) halálozást bizonyos betegcsoportokban, a szívelégtelenség miatti kórházi felvételeket, a CV eseményeket és az albuminuria progresszióját, ha diabeteses, vagy nem diabeteses betegek kezeléséhez adták hozzá.
Támogatja a sürgősségi fogamzásgátló tabletta vénykötelességének eltörlését az Egészségügyi Szakmai Kollégium Szülészet és Nőgyógyászat Tagozata – értesült a hvg.hu.
Ha az Európai Bizottság (EB) engedélyezi, ez a szer lesz az első olyan kezelés, amelyet az Európai Unióban jóváhagytak, és amely az ALS genetikai okát célozza meg.
Medical Online >> Rovatok >> Gasztrointesztinális onkológia
2023-12-06
A cholangiocarcinoma (CCA) egy heterogén kórkép. Az IDH1-mutációval rendelkező, lokálisan előrehaladott állapotú vagy metasztatikus CCA-betegeknél az ivozidenib-kezelés a túlélési paraméterek javulását eredményezheti, kedvező tolerálhatóság mellett.
A migrén az egyik leggyakoribb korlátozottságot okozó betegség a világon.1
Kimutatták, hogy a migrénes roham során megnövekedik a CGRP plazmaszintje, és CGRP külsőleges beadása tipikus migrénes rohamot váltott ki a migrénes kórelőzménnyel rendelkezőknél. 2
Az Európai Bizottság (EB) feltételes forgalomba hozatali engedélyt adott ki a Boehringer Ingelheim készítményére, mint a terápiás csoportban az első kezelési lehetőség a GPP fellángolások kezelésére felnőtt betegek számára.
Az Európai Gyógyszerügynökség Emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) feltételes forgalomba hozatali engedély* megadását javasolta a Boehringer Ingelheim spesolimab elnevezésű monoklonális antitestének, mint a terápiás csoportban első kezelési lehetőség a generalizált pustulosus psoriasis (GPP) fellángolása esetén felnőtt betegek számára.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?